BNA Logo
Elérhetőségeink divider Képzéseink / felvételi tájékoztató divider Dokumentumaink divider Társintézményeink divider Archívumunk divider Képgalériánk divider Videóink
 HATÁRTALAN PROGRAMOK NAGYKÁLLÓBAN
HATÁRTALAN PROGRAMOK NAGYKÁLLÓBAN

Kirándultak, tanultak, barátkoztak a nagykállói Budais diákok a HATÁRTALANUL pályázat keretében

A Mátészalkai SZC Budai Nagy Antal Szakgimnáziuma megnyerte a Határtalanul program keretében meghirdetett  Együttműködés szakképző iskolák között HAT-16-02 pályázatot, így 2016 szeptemberében 21 diák utazhatott el Szatmárnémetibe a G.E. Palade Élelmiszeripari Technológiai Líceum meghívására,októberben pedig Nagykállóba vártuk a vendégeket.
A programok során a diákok megismerkedtek a a romániai magyarság gazdasági, történelmi helyzetével és a Magyarországhoz kötődő közös gazdasági, népművészeti értékekkel. A kulturális programokon kívül szakmai együttműködésre is sor került. A helyi óvodákban adták elő az erdélyi- magyar motívumokkal és ízekkel fűszerezett közös műsorukat. Az új partnerkapcsolat emlékére egy-egy parkot hoztunk létre az iskolák területén.
 Élményekkel teli napok, határokon átívelő baráti kapcsolatok alakultak, hasznos szakmai tapasztalatokat szereztünk a pályázatnak köszönhetően. Köszönettel tartozunk azoknak a nagykállói vállalkozóknak, akik  magas szintű szakmai előadásaikkal, gyakorlati bemutatóikkal segítették a programok megvalósulását: Makár és Fia Sütőipari és Kereskedelmi Kft, Aida Pékség, Sólyom Szilveszter agrármérnök.

Szatmárnémeti kirándulás beszámolója

A kirándulásunk Romániában és azon belül Szatmárnémetiben 2016. szeptember 28-29-30.-án volt. Már az előtte való napokban mindent elkészítettünk a kiutazásra.
1. nap
Szeptember 28.-án reggel 8 órára jött értünk a busz, hamar bepakoltunk mindent és készen álltunk az utazásra. A buszon is készültek pár fotók tanárnőék által. Vállajnál mentünk át a határon 9:45 körül, a határőrök felszálltak a buszra ellenőrizni mindenkit, hogy érvényes iratokkal megyünk e át a határon. Az határátkelőt elhagyva megálltunk a Romániát jelző táblánál csinálni pár fényképet, majd folytattuk utunkat Szatmárnémeti felé. Először az iskolához mentünk és ott megismerkedtünk a projektben résztvevő diákokkal és tanáraikkal. Megmutatták nekünk az iskolájukat. A tanárok hagyták, hogy egy kicsit beszélgessünk egymással. Majd elmentünk a szállást elfoglalni és megebédelni. A szállásunk a Hotel Aurorában volt. Ebéd után visszamentünk az iskolába és még beszélgettünk egy kicsit, sütöttek nekünk almás kalácsot. Az ajándékok átadására is ekkor került sor, amiket összekészítettünk a számukra. Ezután bemutattuk Nagykállót, az iskolánkat és az osztályunkat, hogy mi valójában milyenek is vagyunk. Majd ők is bemutatták, hogy róluk, mit kell tudni. Mindenki beszállt a buszba és közösen elmentünk a szállásunkhoz, és onnan elindultunk gyalog megnézni a nevezetességeket, mint pl. a Szatmárnémeti Római katolikus székesegyházat, a Szatmárnémeti Tűzoltó-tornyot ahová néhány bátor jelentkező még fel is ment 45 méter magasra és megnézte fentről Szatmárnémetit. Elmentünk még a Láncos templomhoz is és itt is készítettünk néhány fényképet. A hosszú séta után elköszöntünk azoktól a diákoktól, akik velünk tartottak és vacsora után még a tanárnőinkkel elmentünk egy kicsit sétálni és vásárolni.
2. nap
Reggeli után elindultunk az iskolához. Az iskolában két csoportra bomlottunk. Az egyik csoport kiment az iskola udvarára és elültették a rózsákat és a díszalmafát, amit itthonról vittünk számukra ajándékba, hogy mi is szépítsük az udvarukat. A másik csoport pedig a receptkönyvet készítette el. Mikor mind a két csoport befejezte a rájuk bízott munkát elindultunk a Vécsey-palotához ahol elhelyeztünk egy általunk készített koszorút is. A koszorúzás után visszamentünk a szállásra ebédelni és egy nagyon rövid pihenőt tenni, mert a mai napon mindenhová gyalog mentünk.  A pihenés után elmentünk a vásárlás szempontjából a helyi piacra és a plázába ahol kedvünk szerint tölthettünk el egy kis időt. A vásárlás után elmentünk a Kossuth-kertbe, de itt jobban csak pihentünk és beszélgettünk, azért a fénykép itt sem maradhatott el. A pihenés után pedig jöhetett a séta vissza a hotelhez, de mire visszaértünk már nem volt idő, hogy felmenjünk a szobákba ezért egyből vacsorázni mentünk. Vacsora után, akinek még volt kedve és energiája az egész napos séta után az tanárnőékkel még kiment sétálni és vásárolni a boltba. Addig a többiek a szálláson pihenhettek. Majd mikor mindenki visszajött a szállásra elkezdtünk összecsomagolni, mivel holnap már hazautazunk.
3. nap  
Reggeli után a csomagokat bepakoltuk az autóbuszba, hogy délután ezzel ne kelljen majd foglalkozni. Először a Református Szivárvány oviba mentünk el, ahol a gyermekek készültek egy kis műsorral. De mi is készültünk nekik egy rövid produkcióval, amiben őket is felkértük. A gyermekeknek vittünk egy almás játékot, almáscsipeszt és almákat. Mivel a program középpontja az alma volt és mindent e köré kellett építeni. Ők pedig készítettek nekünk egy almás könyvjelzőt és kínálás képen készítettek a gyermekek almalevet és a szülők, nagyszülők segítségével almás süteményeket. Amik nagyon finomak voltak. Az óvoda után elmentünk a Backerei Fastus pékségbe ahol körbevezettek minket, hogy mi hogyan készül el és a végén még kóstolót is kaptunk. Majd elmentünk az iskolába, hogy elköszönjünk a projektben résztvevő diákoktól és tanáraiktól. A hosszas búcsúzás után elindulunk a hotelhez mivel még az ebéd meg volt rendelve. Ebéd után még kaptunk egy kis időt, hogy elköltse mindenki a pénzét és utána indultunk csak el hazafelé. Nekem nagyon tetszett ez a három nap, és várom, mikor ők jönnek, mert rájuk is vár néhány program és sok élmény.

Írta: Katona Ágnes